Molly Øxnevad går hardt ut mot Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme ved Rikshospitalet, både i Dagsavisen og i sin nyeste roman, «Feminin gange». (Mimsy Møller)

Transpersoner vet selv hvilken hjelp de behøver. At leger skal bestemme hvem som er mann og hvem som er kvinne, må ta slutt, mener forfatter Molly Øxnevad.

– Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme, NBTS ved Rikshospitalet, må legges ned. Så må det bygges opp igjen, men desentralisert, og med andre ansatte. Spør du meg om hva som er det viktigste budskapet i «Feminin gange», er det svaret, sier Molly Øxnevad til Dagsavisen.

Molly Øxnevad. Forfatter.

Det er ingen tvil i stemmen hennes. «Feminin gange» er Øxnevads andre roman. Debutromanen het «En sånn rød amerikansk scooter», og fikk svært fin kritikk. På det bokomslaget står det et annet fornavn. Et guttenavn.

– Jeg var ikke aktivt ute som trans da. Det er Molly som er korrekt, forklarer forfatteren nå.

Respektløst

I «Feminin gange» følger vi Tor og Liam, som kjører fra Stavanger til Oslo i en skranglete kassebil. De var tidligere et par, nå har Liam blitt sammen med Zahra i stedet. Men hun er bortreist, så Tor stiller opp som støttekontakt til Liams andre time ved Nasjonal behandlingstjeneste for transseksualisme.

Etter år med venting, gleder Liam seg til endelig å få hjelp til å bli den han er. Men møtet med Riksens lege, blir en stor skuffelse. Uten at han innser det selv, svarer Liam «feil» på spørsmålene om hva han lekte med og kledde seg i som barn. Han har dessuten «feil» ganglag for en mann, ser legen ut til å mene.

– De som jobber ved NBTS i dag, har ikke respekt for transpersoner. Jeg har intervjua ni personer som har vært innom NBTS, om hvordan de opplevde møtet med legene der. Det de forteller, er at legene stiller en rekke transfobe, veldig intime og komplett irrelevante spørsmål. De er basert på et konservativt, kvinnediskriminerende, antifeministisk enten-eller-syn på hvordan det liksom er å være mann eller kvinne, hevder Øxnevad.

NBTS, som nå heter Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens, med forkortelse NBTK, har besøksadresse Rikshospitalet og er underlagt Oslo Universitetssykehus. Dagsavisen har forelagt NBTK ved Oslo Universitetssykehus Molly Øxnevads kritikk. Behandlingstjenesten svarer at de ikke ønsker å kommentere.

 

Les mer