Jeg er ikke en transkvinne, ikke en transmann, transaktivist ei heller transperson, men jeg er en mann som tilfeldigvis ble født i en kvinnekropp. Jeg har så lenge jeg husker sett på meg selv som gutt/mann.

Jeg er ikke en transkvinne, ikke en transmann, transaktivist ei heller transperson, men jeg er en mann som tilfeldigvis ble født i en kvinnekropp.
KJØNNSIDENTITET ER REELT: Jeg har så lenge jeg husker sett på meg selv som gutt/mann, skriver Michael Scott Bjerkeli (på bildet). Foto: privat.

Det å ikke bli sett på som den man er, er som å dra på en utkledningsfest, uten en mulighet til å ta av seg kostymet. Og festen tar aldri slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert 
Sist oppdatert 

Jeg er ikke en transkvinne, ikke en transmann, transaktivist ei heller transperson, men jeg er en mann som tilfeldigvis ble født i en kvinnekropp. Jeg har så lenge jeg husker sett på meg selv som gutt/mann.

Min første erindring er fra 4–5 års alder. På det tidspunktet så hadde jeg ikke noe ord som kunne forklare hva jeg følte. Det første brevet til Rikshospitalet skrev jeg da jeg var 12. Men på det tidspunktet fantes det ingen mulighet til å få hjelp før man var 20.

Alt dette var før Internett. Så jeg ble på ingen måter påvirket av media. Det er på godt og vondt. Jeg måtte ha litt flaks og jobbe hardt for å finne informasjon om temaet. I disse dager er det ikke mangel på informasjon som er en utfordring, men kvaliteten på informasjonen.

Jeg er nå 44 år, det er 24 år siden jeg begynte på den medisinske behandlingen for å endre den kvinnelige kroppen til å bli mer maskulin. Slik at andre kunne se meg som den jeg var.

Det å ikke bli sett på som den man er, er som å dra på en utkledningsfest, uten en mulighet til å ta av seg kostymet. Og festen tar aldri slutt.

Jeg har mange ganger tenkt på hva er det som gjør meg til mann. Hvorfor ble jeg født i en jentekropp, når jeg ikke identifiserer meg som det? Hva er identitet? Hva er det som gjør at jeg er en mann, til tross for utgangspunktet? Jeg har ikke et klart svar på det. Det er det mange som ikke har, til tross for at de ble født i en kropp som passer.

Og kanskje man ikke tenker på sin egen kjønnsidentitet, fordi man ikke har vært nødt til det. Og derfor så har man heller ikke et forhold til sin egen kjønnsidentitet. Jeg vet ikke. Men for meg så er kjønnsidentitet veldig reelt.

For meg så har det aldri handlet om klær eller leker. For mange så blir det en enkel måte å forklare det på, når man snakker om klær og leker. Men det ligger dypere enn det. Det er noe uforklarlig, som bare er der. Jeg vet ikke hvorfor.

 

Les mer