Den 20 september 2021, fikk vi det triste budskapet at Petter Vennerød hadde gått bort den 19 september.

For film Norge så har Petter Vennerød hatt en spesiell plass, han har utfordret og kritisert konvensjoner. For HBRS og oss som mennesker har Petter Vennerød vært den personen uten for HBRS som har løftet opp tematikken og fått den ut i samfunnet på en måte vi ikke hadde hatt mulighet til. Petter Vennerød var med på å øke forståelsen for personer som opplever kjønnsinkongruens. og vise de historiene vi hadde sett i mange år, men som samfunnet ikke hadde fått tatt del i. Med serien “Født i feil kropp”, viste han menneskene bak diagnosen. Vi vil for alltid være takknemlige for det arbeide Petter Vennerød gjorde for denne gruppen.

Våre tanker går til Karianne og resten av familien

HAR GÅTT BORT: Petter Vennerød. Foto: Janne Møller-Hansen, VG

Det er Vennerøds familie som har opplyst NTB om dødsfallet.

Fra 1970-tallet og oppover hadde Petter Vennerød ansvaret for manus eller for regien på i alt 14 filmer sammen med makker Svend Wam under produksjonsselskapet Mefistofilm.

Wam og Vennerød-filmene, som ofte vekket oppsikt og noen ganger forargelse, hadde en kritisk vinkel mot politi, psykiatri og sosialvesen og mot det etablerte.

Deres første samarbeid var «Lasse og Geir» som Wam regisserte, mens Vennerød var regiassistent.

De to parhestene ble regnet som 1970- og 80-tallets enfants terribles og et fenomen i norsk filmhistorie. De 14 filmene ble ifølge Nordisk Film sett av nær 1,6 millioner mennesker på kino, og de mest populære av dem var oppe på kinopublikum på 300.000 hver.

Vennerød var også selv skuespiller i de fleste av filmene.

Vant ærespris

I 1985 mottok han Aamot-statuetten for fremragende innsats for norsk film. Han fikk i tillegg en rekke andre priser i inn- og utland. Petter Vennerød fikk i 2019 norsk films høyeste utmerkelse, Amandakomiteens ærespris, til stående applaus fra salen.

 

Les mer i VG