MED EN FOT I HVERT KJØNN: Tone Maria Hansen ba ofte til Gud å bli fri fra tanken om at hun var født i feil kropp. Foto: Fotolia.com

Tone Maria Hansen ba ofte til Gud om å bli fri fra tanken om at hun var født i feil kropp.

Tanken sa at hun var en kvinne. Kroppen viste at hun var en mann. Tone Maria Hansen har diagnosen transseksualisme. Den uttrykker seg i et sterkt ønske om å leve og bli akseptert som det annet kjønn. 500 nordmenn siden 1963 har fått diagnosen, og skiftet kjønn.

I dag leder Tone Maria Harry Benjamin ressurssenter for mennesker som søker, har eller har hatt diagnosen transseksualisme, og som går igjennom en kjønnskorrigerende behandling på Rikshospitalet.

Senteret har fått økt oppmerksomhet fordi TV2 denne høsten sender dokumentaren Født i feil kropp.

Det var Hansen som ga produksjonsselskapet ideen om å lage dokumentaren. Hennes langvarige kamp med egen identitet munnet ut i et kjønnsskifte i 40-års alderen. Men kampen begynte mange år tidligere.

Hva sier Bibelen om transseksualisme?

Følte seg syndig

I tenårene visste Tone Maria at kroppen hennes var feil kjønn. I hemmelighet prøvde hun dameklær. Men å skifte kjønn virket umulig.

– Jeg vokste om med barnetro og søndagsskole. Kristendom kom nærmest inn med morsmelken. Aftenbønn var naturlig. Spesielt min mor var sterk i troen, forteller Tone Maria til Dagen.

Troen var en naturlig del av livet, men den skapte også problemer for Tone Maria.

– Jeg følte det var en synd å være slik jeg er og ha de tankene om at jeg var født i feil kropp. Jeg ba ofte om at jeg kunne blir fri fra denne opplevelsen og tankene, forteller hun.

Les også: Menn som angrer kjønnsskifte

Prøvde helbredelse

I 20-årene hørte hun på en kristen lokalradio hvor pastoren sa at et menneske som henne kunne bli fri fra opplevelsen og tankene.

– Han sa at det bare var å sette seg foran radioen og be, og så skulle det ordne seg. Jeg gjorde det, men jeg var fortsatt meg også etter det. Etter hvert så begynte jeg å forstå at det kanskje ikke var noen synd å være helt og fullt den jeg er. Jeg skjønte at jeg faktisk kunne bli en ressurs for meg selv og andre ved å være åpen, forteller Tone Maria.

Like etter begynte hun å studere teologi på universitetet i Oslo. Tone Maria skulle likevel bli 42 år før hun våget å ta steget fullt ut og skifte kjønn. Morens død gjorde at hun holdt tilbake.

I et intervju med Dagbladet sier Tone Maria:

– Jeg kunne ikke si det til min mor. Hun døde i 1996. Først da kunne jeg fullføre prosessen med å bli også fysisk kvinne. En del som er født i fel kropp gjør som meg, og tenker mer på andre enn seg selv. Skammen blir for stor. De venter til de nærmeste er borte. Det er ikke riktig.

For å hedre sin mor tok hun hennes navn Maria inn i sitt nye navn Tone Maria.

12 år gammel

I dag er Tone Maria Hansen leder av Harry Benjamins ressurssenter, et senter som jobber for rettighetene til pasienter som får kjønnskorrigerende behandling. Senteret har 240 medlemmer.

– 240 medlemmer høres kanskje ikke så mye ut, men det er 30 prosent av denne gruppen. Så prosentmessig er det veldig høyt for gruppen vi jobber for, sier Hansen.

Blant medlemmene finner vi Emma. Hun er bare 12 år gammel og den yngste av personene som står frem i TV2-dokumentaren «Født i feil kropp».

 

Les mer