Trakk seg fra rapport om kjønnsinkongruens

Ny rapport om kjønnsinkongruens mangler troverdighet, mener Harry Benjamin ressurssenter. De trakk seg fra samarbeidet etter at forskere brukte Rikshospitalet-kritiker til å intervjue kilder om helsetilbudet.

Tone Maria Hansen og Mikael Scott Bjerkeli
Harry Benjamin ressurssenter er kritisk til at ny rapport om kjønnsinkongruens bruker Rikshospitalet-kritiker som intervjuer av kildene.

FOTO: PATRICK DA SILVA SAETHER / NRK

I september ble en ny rapport om personer med

lagt fram. Rapporten var bestilt av Bufdir, og er svært kritisk til helsetilbudet som gis ved Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens (NBTK) på Rikshospitalet.

Rapporten beskriver blant annetat transpersoner opplever å ikke blir tatt på alvor og at de mangler tillit til Rikshospitalet.

Lederen i Fri var ikke nådig i sin kommentar til rapporten. Han uttalte at pasientene blir utsatt for en uverdig og umenneskelig praksis.

Nå reagerer både 

 og teamet ved Rikshospitalet, fordi en av dem som har jobbet med rapporten, Luca Dalen Espeseth, er en kjent trans-aktivist.

Han har flere ganger kritisert Rikshospitalets behandlingsmetoder. I fjor uttalte han at sykehuset utsetter pasienter for omfattende overgrep.

Nordlandsforskning, som står bak rapporten, har brukt Espeseth som prosjektmedarbeider. Han har bidratt til å skaffe kildene, og han har gjennomført 8 av 24 intervjuer med kilder.

– Det er da lett å tenke at man står i fare for å finne de kildene som mener det samme som deg, sier Mikael Scott Bjerkeli, seniorrådgiver i Harry Benjamin ressurssenter (HBRS).

Mikael Scott Bjerkeli er styremedlem i Harry Benjamin ressurssenter som er en organisasjon for personer som opplever kjønnsdysfori, kjønnsinkongruens og kjønnsidentitetsutfordringer.
Mikael Scott Bjerkeli i HBRS, mener rapporten bidrar til å øke polariseringen i feltet.

FOTO: PATRICK DA SILVA SÆTHER / NRK

Det er ikke Luca Dalen Espeseth som person kritikken rettes mot, men at han som samfunnsdebattant brukes aktivt i det som skal være objektiv forskning.

 

Les hele artikkelen på NRK

1