Og for ti år siden ble hun kjønnsoperert. Slik har det påvirket livet hennes!

FØDT SOM MANN: Tone Maria Hansen (56) be kjønnsoperert for ti år siden. Sjekk hvordan det har gått med henne siden. Foto: Geir Dokken
Publisert
Sist oppdatert

Da KK traff Tone Maria Hansen (56) for ti år siden, var hun nettopp blitt kjønnsoperert.

Hun fortalte om skammen som fylte henne fra hun var sju og ble avslørt i søsterens klær. Faren som ble rasende. Om angst, selvhat og selvmordstanker. I dag leder hun ressurssenteret Harry Benjamin som gir hjelp og informasjon om kjønns­identitet. Når hun møter oss ti år sener er det på kotoret. Langt lyst hår, diskret sminke, bukser og bluse. Ti år har gått.

I dag må ikke Tone Maria gå i kjole eller skjørt.Hun trenger ikke å understreke kvinneligheten hele tiden. Hun takler fordommene bedre i dag.

Tryggere på seg selv

– Mer trygghet er min viktigste endring gjennom de siste ti årene. Tryggheten til å være den jeg er. For­skjell­en er som natt og dag. Om folk stirrer i dag, tenker jeg at de kanskje synes jeg er pen. Før tenkte jeg på for­dømmelse. Jeg lar meg heller ikke så ofte provosere lenger.

Provoserende situasjoner er det nok av.På restaurant er det damen ved nabobordet som stirrer og sier høyt: «Er ikke du sånn transe?» I selskapet er det professoren som tar en omvei når han forstår at Tone Maria er kjønns­operert. I arbeids­livet vissheten om at hun aldri vil få en toppjobb. Men først og fremst har det vært den egne, tærende skamfølelsen.

Les mer