L

Når du besøker et sosialt nettverk eller leser et kommentarfelt, vil utvidelsen fargelegge navnet til personer og sider. Grønt betyr «transvennlig» og rødt «antitrans»
Har du hørt om «Shinigami eyes»? Det er en utvidelse til Chrome og Firefox som vekker debatt. Det fungerer slik:
Når du besøker et sosialt nettverk eller leser et kommentarfelt, vil utvidelsen fargelegge navnet til personer og sider. Grønt betyr «transvennlig» og rødt «antitrans».
Sider som støttes er Facebook, Twitter, Reddit, Tumblr og Medium. YouTube og Wikipedia samt søkemotorer og sider med kommentarfelt fra Disqus.
De som bruker utvidelsen kan selv bidra i «rangeringen». Svenske Aftonbladet skrev om utvidelsen i februar. Avisa påpekte hvordan den eksempelvis kan brukes av en arbeidsgiver i en ansettelsesprosess for å unngå å rekruttere «feil» person.
– For et nitrist fenomen. For et tilbakeskritt for samtalen og diskusjonen, skriver samfunnsdebattant Anki Gerhardsen i et Facebook-innlegg.
Bekymret
Gerhardsen har selv blitt merket med «dødens øye», og forteller i Facebook-innlegget hvordan hun opplever dette.
(utvikleren forklarer at navnet kommer fra en manga/anime-serie. Der det å ha «Shinigami eyes» betyr å kunne se folks gjenværende levetid bare ved å se på dem).
I kommentarfeltet får Gerhardsen støtte fra blant andre Arne Jensen i redaktørforeninga.
– Heldigvis har jeg hele veien fått mye positiv respons. Både fra enkeltmennesker og ressurssentre. Men jeg tror uansett at hvis jeg hadde vært en mindre rutinert debattant, så ville jeg bli veldig redd over å ha bli merket som en fiende av en utsatt og sårbar minoritetsgruppe, sier Gerhardsen til NRK.
Hun er bekymret for at viktige stemmer i debatten ikke blir hørt. Fordi man er redd for å bli plassert i bås for meningene sine.

 

Les mer