– Vi har fått mange fortvilte henvendelser fra personer i behandling og ikke minst fra foreldre som er opprørte over hvordan Amnesty beskriver pasientgruppen, sier leder i HBRS, Tone Maria Hansen, til NTB.

– Dette er en bitte liten gruppe med sårbare mennesker. De framstilles som evneveike mennesker som lar seg tvangsterilisers og tortureres, og det synes jeg er utrolig grovt, sier hun videre.

Amnesty kritiserte denne uka Norge fordi transpersoner ikke kan endre juridisk kjønn uten å gjennomgå en omfattende kjønnskorrigerende behandling på Rikshospitalet.

– Fratar identitet

Hansen mener imidlertid Amnesty fratar disse personene identiteten som mann eller kvinne som de har fått i tråd med loven, når de omtaler dem som transpersoner. Folk som gjennomgår Rikshospitalets behandling kan få endret juridisk kjønn og personnummer.

– Vi bør kunne forvente at en menneskerettsorganisasjon som Amnesty forholder seg til gruppens lovmessige rettigheter som mann eller kvinne, sier hun.

Hansen er enig i at det må være mulig å få endret juridisk kjønn uten å gjennomføre behandlingen på Rikshospitalet og uten krav om kastrasjon.

Hun sier seg enig med Amnesty at det bør finnes flere forskjellige behandlingstilbud for folk med ulike behov.

Likevel ønsker hun at det fortsatt må stilles en diagnose for at en person skal få skifte juridisk kjønn, men dette bør ikke være en psykiatrisk diagnose.

– Det bør ikke være like enkelt å skifte personnummer som å skifte fornavn, sier hun.

 

Les mer