FØDT MED FEIL KJØNN: I mange år bar Tone Maria Hansen på hemmeligheten om at hun var født med feil kjønn. I dag er hun daglig leder for pasientorganisasjonen Harry Benjamin Ressurssenter.
FOTO: PRIVAT

— Hun hadde ikke engang sagt det til mannen sin.

  • Aftenbladet.no

Publisert:

iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Skam: — Dette fortalte ei kvinne meg. Hun var blant de første som ble kjønnsoperert her i Norge. I flere år hadde hun levd med ektemannen uten å fortelle at hun en gang ble født som kvinne i en mannskropp. Det er Tone Maria Hansen som forteller dette. Hun er leder for Landsforeningen for Transseksuelle i Norge.

— For det er fortsatt knyttet mye skam, uvitenhet og skyldfølelse og ensomhet rundt det å være transseksuell. Samt mye uvitenhet, både blant folk flest og blant helsepersonell.

Og dessverre er det fortsatt slik at selvmordsprosenten er ganske høy blant de transseksuelle.

Siden den første transseksuelle operasjonen ble gjennomført i Norge i 1962, har rundt 400 blitt operert. Og rundt like mange har blitt avvist av forskjellige grunner.

Enten fordi undersøkelsene viser at de ikke er transseksuelle, eller fordi de sliter med andre diagnostiserbare sykdommer som for eksempel schizofreni eller psykoser.

Man vet ikke helt årsaken til transseksualismen, men mye tyder på at årsaken kan ligge i en slags feilkobling i fosterstadiet eller sagt med andre ord; det har noe med hvordan sentralnervesystemet organiserer seg på fosterstadiet.

Les mer