Hedwig and the Angry Inch (2001)

 

Hansel Schmidt, en ung mann fra Øst-Tyskland, forelsker seg i en amerikansk soldat. To menn kan ikke gifte seg og reise til USA sånn uten videre – Berlin-muren står fortsatt og fordommene er sterke. Så for å få et pass, for en mulighet til å reise til det forjettede landet som mann og kone, får Schmidt gjennomført en kjønnsbekreftende operasjon. Den går til helvete. Alt han har igjen mellom beina er en «angry inch». Hansel er blitt til Hedwig.

Et knallsterkt lydspor – med låter om usikkerhet, kjærlighet, frustrasjon og kropp – akkompagnerer Hedwig and the Angry Inch reisen til en person fanget mellom to kjønnsidentiteter.

Regissør, manusforfatter og hovedrolleinnehaver John Cameron Mitchell skrev først boka, fikk den satt opp som musikal, før han selv tok full styring og fikk historien om Hedwig filmatisert. I hovedrollen er Mitchell nærmest elektrisk, hans karisma stråler, og hans såre spill fører Hedwig rett inn i hjertet til alle som ser. Med en film som dette har Mitchell klart å formidle usikkerheten, ulykkeligheten, gleden og latteren – ja – hele det følelsesmessige spekteret til filmens kompliserte hovedperson.

Hedwig and the Angry Inch har kanskje en glamorøs og dundrende fremtoning, men sannheten er at filmen er intim og varm.

 

Les mer her